Habeş Kurdu

Habeş Kurdu

Latince ismi Canis simensis olan Habeş kurdu, köpekgiller familyasının en az rastlanan canis türündendir. Etiyopya kurdu veya Habeş çakalı diye de adlandırılır. Ki İngilizce de “ethiopian wolf” olarak adlandırılır. Uzun bacaklı olmasından dolayı tilkilerden ayrılmaktadır.

Habeş kurdu’nun fiziksel özellikleri

İlk bakışta bir çakalı andıran Habeş kurdu kızıl’a çalan kahverengi rengine sahiptir.Çenesi uzundur.Boynu ve ağız kısmı beyazdır renklidir. Uzunluğu 1 metredir. 30 cm kuyruk uzunluğu vardır.Boyu ise 50 cm kilosu ise yaklaşık 17-19 kg’dır.

Habeş kurdu Etiyopyanın dağlık kesimlerinde bulunur. Balıca bulundukları bölge Simen Dağları’dır. Genellikle 3-4 bin metre yükseklikte yaşarlar.

İnsanların, çoğu hayvanın yaşam alanını gasp etmesi gibi dağların eteklerine doğru gidildikçe Habeş kurdunun da yaşam alanları daralmaktadır. 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre habeş kurtlarının sayısı yaklaşık 750 civarında idi.Bugün belkide soyu tükenmek üzere olan bir hayvandır.

Habeş kurdu yaşamı

Habeş kurdu diğer köpekgillerden farklı olarak yediklerinde seçicidir. Avlandığı hayvanların yuvalarını kazarak ilerler. Genellikle sadece fare ve keme yiyerek karınını doyurmaktadır. En sevdiği yemeği ise Afrika köstebek kemesi’dir. Bunun yanı sıra az miktarda da olsa kuşlar, yumurtalar ve leşlerle beslenir.

Habeş kurdu sürü halinde yaşarlar.Sürünün başında baş-çift bulunur ve sayıları genellikle 2-13 olarak değişmektedir. Normalde sürü halinde dolaşır ve ava çıkarlar fakat av sırasında sürüden ayrılarak avlanırlar. Habeş kurdu diğer canis türlerinden bir farkı da gündüzleri avlanmasıdır.

Önceki zamanlar da Habeş kurdunu tilki ve kurt arasında olan ayrı bir tür olarak değerlendirilse de sonradan yapılan araştırmalar sonucu Habeş kurdu’nun Kurtlara, çakallardan daha yakın olduğu belirlenmiştir.

Beğen  1
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir